Ce știe să facă Garmin 66W?

Știe în primul rând HDR ceea ce ne rezolvă nouă probleme de filmare dimineața și seara. Este cea mai bună variantă de a filma la răsărit sau la apus cu soarele în față astfel încât să surprindem cât mai multe detalii și din zona întunecată a imaginii și din zona luminoasă. Pe scurt, ce face această tehnologie HDR, filmează la 60 de cadre pe secundă alternând expunerea. Camera ia un cadru luminos, după care unul întunecat, după care iar luminos și combină toate aceste cadre într-o filmare finală de 30 de cadre pe secundă construite din cadrele adiacente (unul luminos + unul întunecat = HDR – high dynamic range).

Bun, știe HDR la o rezoluție 1440p care este cu 30% mai mare decât 1080p (Full HD). Acum, dacă vrei o filmare cu un pic de slow motion, camera știe să filmeze și la 60FPS în 1080p dar pierzi toată frumusețea HDR-ului, în schimb câștigi acea imagine smooth dată de dublarea cadrelor pe secundă.

Unghiul este de 180˚ și este absolut genial. Practic nu există semafor pe lumea asta care să nu intre în cadru atunci când ești primul în intersecție. E drept că imaginea poate părea deformată pentru cei pasionați de video dar rezultatul mie mi se pare foarte bun mai ales pentru o cameră video auto unde sunt importante detaliile din apropierea noastră. Bine, având o rezoluție mai mare decât Full HD, putem cumva să facem și un mic zoom digital din editare dacă este cazul.

Are și treburile clasice specifice camerelor video auto: filmează în ciclu (rescrie filmările mai vechi în cazul în care se umple cardul, are buton de salvare secvență în cazul în care vrei să pui ceva în siguranță deoparte și ai opțiunea de a înregistra cu sunet sau fără pentru cazul în care vrei să nu înregistrezi chiar toate conversațiile tale din mașină.

GPS-ul este incorporat și putem afișa viteza și coordonatele pe înregistrare. Interesant este că cei de la Garmin au reușit să pună la punct și un design compact care să incorporeze toate aceste nebunii. Nu ai cabluri suplimentare sau module GPS care ies din carcasă. În plus, la fiecare actualizare de firmware se actualizează și baza de date cu radare fixe și zone unde există un obicei străbun de a plasa mașini cu radar la bord. Camera te avertizează de câte ori ajungi în zonă. Desigur, pe noi nu ne interesează această funcție și o dezactivăm pentru că avem această posibilitate.

Mai are niște funcții pe care eu de obicei le ignor dar pe care, în acest caz, am fost curios și le-am testat. Funcția de „vezi bă s-a făcut verde și pleacă mașinile din fața ta” mie nu prea mi-a fost utilă pentru că în general sunt atent. Funcția de „vezi că părăsești banda” (Avertizare părăsire bandă – LDW) în schimb e un pic mai mișto, în sensul că la viteze mai mari, dacă te vede că începi să calci peste o linie continuă te avertizează. Funcția „vezi bă că îl lovești pe ăla din fața ta” (Avertizare coliziune frontală – FCW) în schimb nu prea m-a ajutat până acum în sensul că mi se pare că reacționează când nu e cazul și o dată când admiram un peisaj pe marginea drumului, camera n-a zis nici pâs când era să-mi unesc bara din față cu bara altui domn din spate. Funcțiile de acest gen au fost și sunt în general la limită pentru că se bazează doar pe un modul GPS și analiză de imagine fără alți senzori gen radar care ar putea să determine distanța și ar putea să furnizeze date mai exacte pentru o analiză mai clară.

Conectivitatea este bine gândită. Comunicarea între aplicația de smartphone și cameră se face la bază pe bluetooth pentru configurări simple și doar dacă ai nevoie să downloadezi o înregistrare de pe cameră, doar atunci se inițiază o conexiune WiFi. Dar despre aplicație și cât este de utilă, mai jos într-un capitol mic separat.

Voice recognition. Da, un „OK Garmin” îți aduce patru opțiuni vocale pe care le poți folosi fără să-ți iei mânile de pe volan. Opțiunile sunt „save video”, „take a picture”, „start travelapse”/”stop travelapse” si „record audio”/”stop audio”. Adică poți să salvezi o înregistrare, să faci o fotografie, să pornești sau să oprești un travelapse și să pornești sau să oprești înregistrarea audio. La 66W au îmbunătățit mult această funcție. La modelel mai vechi, în anumite versiuni de firmware, i se părea camerei că a auzit la radio „ok garmin start travelapse” și te trezeai că în loc de înregistrare aveai un timelapse de toată drumusețea.

Da, are și acea opțiune de travelapse în sensul de drumul tău pe repede înainte. E foarte util dacă vrei să filmezi un drum mișto și ai nevoie la final de un filmuleț mai scurt decât durata drumului.

Față de alte camere care mi-au trecut prin mână, Garmin 66W este foarte bine construită și dă impresia de lucru solid (ca de altfel și alte produse ale brand-ului). Ecranul este de 2 inchi pe diagonală. Ca și dimensiuni avem 41 mm înălțime, 56 mm lățime și 22 mm grosime.

Vine la pachet și cu un încărcător dual pe USB (ca să-ți încarci și alte device-uri ) și cu două cabluri micro-USB, unul de 4 m și celălalt de 1,5 m.

Sistemul de prindere este genial! Practic ai o parte metalică, dublu adezivă simplă care se lipește de parbriz și restul suportului care este atașat de cameră. Conexiunea între cele două părți ale suportului este făcută printr-un magnet. Nu există un sistem mai simplu pe lumea asta pentru montat/demontat o cameră din parbriz.

Capacitatea maximă a microSD card-ului este de 512GB – class 10.

Cum filmează? Filmează ca în clipul de mai jos. Am încercat, ca de obicei, să o pun în cât mai multe situații posibile pentru a surprinde un pic realitatea dincolo de clipurile de prezentare.

Dar filtru CPL?

Spre surprinderea noastră a tuturor avem și filtru CPL! Este un filtru simplu sub formă de căpăcel. Funcționează ca orice alt filtru CPL eliminând reflexiile bordului din parbriz. Două problemuțe am constatat la acest filtru: nu se rotește și trebuie să-l montezi direct în poziția corecta (cu marcajul liniuță în sus și cu scrisul jos) și dacă te uiți cu atenție pe o înregistrare cu filtru CPL se văd umbrele în lateral de la marginile căpăcelului. Practic intră foarte puțin în cadru. Nu prea există soluție pentru asta deoarece lentila este de 180˚ și bombată iar filtrul este plat și colierul de care este prins intră în raza de acțiune a lentilei.

Atenție, nu încercați să rotiți filtrul montat pe lentilă pentru că există riscul să stricați sistemul de protecție al lentilei (eu am trecut prin asta). Filtrul CPL se achiziționează separat.

Și aplicația de Smartphone? E bună?

Aplicația de Smartphone nu este bună, este foarte bună. Cel mai tare lucru, pe lângă configurările clasice pe care le poți face prin intermediul acesteia și „live view”, cel mai tare lucru este că atunci când downloadezi o înregistrare poți să selectezi de unde până unde să-ți salveze, să „tai” clipul înainte să-l downloadezi. Astfel, nu mai durează o viață de om să downloadezi un clip de 5 minute de pe cameră pentru o secvență de 20 de secunde de cât ai nevoie.

 

Alte observații

Da, camera nu include microSD card. Treaba asta pe mine nu m-a deranjat niciodată pentru că am oricum microSD carduri dar e bine de știut.

Și apropos de microSD card-uri, camera are un sistem de detecție a defectelor de pe card și dacă apar erori la scriere te avertizează chiar și prin aplicație. Asta este un mare plus mai ales că mare parte dintre modele nu zic nimic dacă au erori de scriere și te trezești cu înregistrări întregi bușite sau în alte variante când camera reacționează prin reset („pentru a rezolva eroarea”) și ajungi să crezi că ai probleme cu cablul, cu încărcătorul sau chiar cu camera în sine. Da, o funcție foarte utilă.

Tot așa, dintre zecile de modele de camere pe care le-am testat eu până acum, astea de la Garmin sunt cele mai „user friendly” camere de pe piață. Totul funcționează, nu trebuie să te dai peste cap sau să faci cine știe ce șmecherii ca să le accesezi și totul e clar, plictisitor de clar și concis. 🙂

Și cumva la cum arată și cât de mișto este, prețul acesteia nu mi se pare exagerat mai ales că e Garmin, un brand care se ocupă cu device-uri electronice de o viață. Garmin 66W este în jur de 1100 lei